понедельник, 16 июля 2012 г.

Переношена вагітність


Запізнілі пологи - пологи, що почалися після закінчення 287 днів (рахуючи від першого дня останньої менструації), тобто на 42-му тижні або пізніше. Вагітність в цьому випадку називається переношеною.
Уявне переношування

Однак не потрібно бити тривогу, якщо пологи не наступили в покладений термін. Дату зачаття не завжди можна точно встановити.

По-перше, запліднення може відбутися не відразу після овуляції, а через кілька днів після неї.

По-друге, місячний цикл жінки може становити більше 28 днів, і в цьому випадку запліднення може наступити пізніше.

В-третє, затримка овуляції в передбачуваний місяць зачаття, в свою чергу, може статися через гормональних порушень, емоційних, фізичних перевантажень, прийому деяких ліків та багатьох інших причин.

В такому випадку вагітність не є переношеною, хоча по розрахованим термінами пологи явно запізнюються. В цьому випадку говорять про уявний (або хронологічному) переношуванні.

Пролонгована вагітність
Термін вагітності і вік плоду необхідно кілька разів уточнювати протягом вагітності. Дозрівання плоду в даному випадку важливіше, ніж математичні розрахунки. Якщо вагітність триває більше покладеного терміну у зв'язку з неготовністю плода до появи на світло, говорять не про переношеної, а про пролонгованої вагітності. Пролонгована вагітність триває теж більш 287 днів, при цьому не спостерігається ніяких тривожних відхилень ні в самопочутті маляти, ні в стані матері. Слід набратися терпіння і чекати. Попутно можна вести увещевательних бесіди з небажаючим вилазити малюком, а також не нехтувати подружніми обов'язками, що вважається найбільш невинною формою стимуляції родової діяльності.

Симптоми переношеної вагітності


Переношування - це не тільки хронологічний показник, а цілий комплекс ознак.

Для переношеної вагітності характерно:

    зменшення кола живота на 5-10 см (після 290 дня вагітності) через зменшення кількості навколоплідних вод;
    зниження маси тіла мами (після 280 дня вагітності до 294 дня) на 1000 г або більше за рахунок втрати рідини;
    збільшення щільності матки;
    зниження активності дитини через тісноту всередині матки;
    виділення з молочних залоз в кінці вагітності молока замість молозива.

Причини переношеної вагітності

Чим викликається затримка родової діяльності, переношування і запізнілі пологи досі остаточно невідомо. Багато лікарів пов'язують переношування з патологією плода і плаценти, а не з функціональними порушеннями в матці. Припускають також, що виною тому порушення гормонального обміну. Важливу роль у перебігу вагітності грають естрогени, гестагени, кортикостероїди, хоріонічний гонадотропін та інші гормони (ацетилхолін, катехоламіни, серотонін і т. п.).

Науково встановлено, що при нормальному перебігу вагітності рівень естрогенів збільшується аж до пологів. Рівень естріолу наростає особливо швидко після 32 тижнів. Синтез естріолу починається в наднирниках плода. Там виробляється дегідроепіанандростерон (ДГЕА), який, трансформуючись у печінці, в плаценті стає естріолом. Естрон і естріол допомагають організму підготуватися до родової діяльності.

В організмі матері утворюється лише невелика кількість цих речовин. Тому при порушеннях розвитку плода, особливо при ураженні його центральної нервової системи і наднирників, утруднена вироблення цих важливих гормонів.
Діагностика переношеної вагітності

Крім планових обстежень протягом всієї вагітності для уточнення терміну вагітності та віку плода, при підозрі на переношування необхідно провести ряд обстежень.

Амніоскопія - метод дослідження плодового міхура шляхом огляду за допомогою амніоскопія. Амніоскопія - ендоскопічний прилад, що вводиться в канал шийки матки і представляє собою набір конічних трубок; зазвичай забезпечений фотонасадкой. За допомогою амніоскопіі можна оцінити стан плодового міхура, а також кількість різних речовин, що містяться в навколоплідних водах: меконію - первородного калу плоду; первородного змащення, огортає немовляти.

Амніоцентез - хімічний аналіз, навколоплідної рідини - дозволяє судити про стан і ступеня зрілості плода. Тут враховується рівень креатиніну (речовини, що характеризує роботу нирок); сечовини; солей; загального білка; глюкози; вміст естрогену.

Цитологічне дослідження піхвових мазків дозволяє не тільки підтвердити або спростувати передбачуване переношування, але й оцінити стан плода і плаценти (аналіз мазків по цітотіпа).
Ультразвукове дослідження дозволяє оцінити стан плаценти, кількість навколоплідних вод, стан кісток черепа плода, а також його ріст і передбачуваний вагу. При переношуванні відзначається маловоддя, кальцієві і жирові відкладення в плаценті, потовщення кісток черепа плода, зростання плоду перевищує норму на 2-3 см і більше, вага досягає 4000 г і більше.

Зовнішнє гінекологічне обстеження дозволяє визначити висоту дна матки, внутрішнє - зрілість шийки матки, щільність частин черепа, стан швів і тім'ячка у плода. При вимірюванні окружності живота спостерігається її зменшення більш ніж на 10 см протягом 2-3 тижнів (починаючи з дня очікуваних, але не наступили пологів).

Кардіотокографію і допплеровское дослідження проводять для того, щоб з'ясувати, як справляється плацента з життєзабезпеченням плода.Зменшення тонів серця (колишніх до цього виразними), нерегулярні серцебиття є грізними симптомами. Якщо плацента «старіє» і не справляється зі своїм завданням, порушується кровопостачання плода, що викликає гіпоксію, тобто гостру нестачу кисню.

Переношена вагітність представляє серйозну, небезпека для дитини. При тривалому перекошування (понад двох-трьох тижнів) може відбутися прижиттєвий розпад шкіри плоду або внутрішньоутробна смерть.
Лікування переношеної вагітності

Зібравши всі дані про стан плода, лікар приймає рішення про подальші дії. Якщо ситуація не вимагає екстрених заходів, як правило, вдаються до м'якої стимуляції родової і підготовці шийки матки до розкриття (наприклад, окситоцин або простагландин в комбінованих крапельницях протягом п'яти днів). З немедикаментозних способів вам можуть запропонувати електроанальгезія, фізіотерапію, акупунктуру. У виборі способу стимуляції краще покластися на свого лікаря навіть якщо ви противник традиційної медицини, бо ризик може бути невиправдано високий.

Під час запізнілих пологів велика небезпека травм черепа в дитини і пошкодження промежини матері. Тому під час почалися пологів при яскраво вираженому невідповідність голівки плоду тазу матері, лікар може прийняти рішення про екстрене кесаревому розтині.

Якщо всі перераховані вище методи стимуляції родової діяльності не дають ніякого ефекту, а зволікання може призвести до смерті малюка і вкрай тяжких наслідків для матері, пологи також проводяться оперативно (кесарів розтин).

Переношені діти мають суху зеленувату шкіру, довге волосся і нігті, «лазневі» стопи і долоні. Загальний стан переношених малюків часто дуже важкий.

За міжнародною Шкапа Clifford, прийнятої в 1965 р., розрізняють три ступені перезрілість плода:

I ступінь - шкіра новонародженого суха, первородне мастило майже відсутня, навколоплідні води світлі, але їх небагато. Стан дитини задовільний.

II ступінь - дуже суха шкіра малюка, води і пупковий канатик зеленого кольору (пофарбовані меконієм). Смертність дітей при другого ступеня перезрілість дуже висока.

III ступінь - навколоплідні води жовтого кольору, як і шкіра та нігті новонародженого. Відзначається глибока гіпоксія (нестача кисню у плода), але смертність цих дітей нижче.

Комментариев нет:

Отправить комментарий