Чорний та гіркий, але який же смачний і ароматний! Кава полонить серця багатьох людей по всій планеті. Він представляє не тільки гастрономічний, а й науковий інтерес. Учені всього світу ось уже скільки років намагаються розгадати всі секрети цього загадкового напою, але марно. Кожен раз відкриваючи про себе щось нове, кава залишає ще багато таємниць нерозгаданими.
Ось навіть питання про користь і шкоду цього напою все ще залишається без однозначної відповіді. Достовірно встановлено, що кава і корисний і шкідливий одночасно. Але все ж яка чаша терезів переважує - важко сказати. Однак навряд чи хтось візьметься сперечатися, що будь-яку шкоду під час вагітності вкрай небажаний, навіть такий смачний і місцями корисний, як кава.
Якщо ви звикли прокидатися під чашечку ароматної кави, і ні одна ваша зустріч - будь то ділова або особиста - не проходить без кавування, тоді ця новина для вас невтішна. З моменту вагітності слід значно зменшити кількість випитого кави в день, а якщо чесно - то краще і зовсім виключити його на час виношування і вигодовування дитини. І ось чому.
Всім відомо, що кава збудливо діє на центральну нервову систему. Зайва збудливість може погано впливати на сон майбутньої мами, настрій, а також на роботу внутрішніх органів і систем. Вживання кави веде до підвищеного виділення сечі через прискореної роботи нирок (отже, і до зневоднення), у п'ять разів збільшує шлункову секрецію соляної кислоти і в два рази - секрецію слинних залоз, подразнює слизову шлунково-кишкового тракту, прискорює дихання і серцебиття, підвищує артеріальний тиск. Кава виводить з організму кальцій та інші необхідні йому мікроелементи (залізо, магній, фосфор, калій, натрій), і не просто виводить, а перешкоджає його засвоєнню. Безсумнівно, вагітній жінці зовсім ні до чого такий вплив. Але що ще більше змушує замислитися, так це здатність кави впливати на репродукцію. Доведено, що споживання цього напою в великих кількостях безпосередньо пов'язане з труднощами в зачатті. Більше трьох чашок кави в день можуть діяти як «протизаплідний». Саме тому планують вагітність парам рекомендують виключити споживання кави. Уже завагітніли це стосується в тому сенсі, що регулярне споживання кави провокує тонус матки і, отже, підвищує ризик викидня.
Поспішаємо вас заспокоїти, що такий вплив надають 2-3 і більше 150-грамових чашок кави щодня. Тому якщо ви раз на тиждень випиваєте пару ковтків для задоволення - не сильно турбуйтеся. Однак якщо можете втриматися, настійно рекомендують медики, то краще не пити його зовсім. І важко виділити самі небажані для цього тижні або місяці вагітності. Одні вчені стверджують, що категорично не можна пити каву в першому триместрі, інші - після 20 тижня і далі. А є дослідження, які доводять, що особливо небезпечний в цьому сенсі третій триместр, коли нервова система дитини стає дуже чутливою до кофеїну. У будь-якому випадку пам'ятаєте ось про що: як і будь-яка інша потрапляє всередину вагітної жінки рідина, кава проникає через плаценту до малюка. При цьому плацентарні судини звужуються, кисень надходить до плоду важче (як і всі поживні речовини в цілому), а звідси - гіпоксія. До того ж існують відомості, ніби споживання кави під час вагітності може викликати цукровий діабет у майбутньої дитини.
Ще одне не настільки небезпечне, але все ж небажане в період вагітності властивість кави - придушення апетиту. Це досить ситний (особливо з вершками і цукром), але абсолютно не поживний напій, через якого жінка може відмовлятися від необхідного «нормального» прийому їжі.
Отже, кава робить негативний вплив на здоров'я жінки і плоду, що розвивається, провокує ускладнення протягом вагітності та пологів, відбивається на стані новонароджених дітей. Оскільки метаболізм каву під час вагітності сповільнюється, він довше циркулює в крові й довше діє. Але що примітно, не все з вищезгаданого викликано впливом кофеїну. Деякі дослідження доводять, що споживання, наприклад, чаю в тому ж кофеїнової еквіваленті не викликає ряду ускладнень. Це дозволяє припускати, що інші містять каву мають ще не вивчене шкідливий вплив на людину. Хоча слід враховувати також, що дуже багато хто з жінок п'ють каву неодмінно з цигаркою, а це в рази збільшує ризики.
Так що кава під час вагітності пити можна. Питання в іншому: чи потрібно? І чи варто ризикувати заради чашечки цього неоднозначного напою?
Трохи фактів
Алкалоїд кофеїн (1,3.7 триметилксантин) - це речовина рослинного походження, що надає стимулюючу дію на нервову систему.
Кофеїн міститься в чаї, каві, колі, а також в шоколаді і какао.
При вживанні вагітною жінкою від 4 до 7 чашок кави в день ризик смерті плоду складає 33%.
Британські вчені розрахували, що споживання протягом будь-якого з триместрів вагітності 100 міліграмів кофеїну на день, що еквівалентно одній чашці кави, призводить до зниження ваги новонародженого в середньому на 50 грамів, а споживання більше 300 міліграмів кофеїну - до зниження ваги на 70 грамів. Такий «недобір» у вазі може вплинути на здоров'я малюків у перші дні життя.
Якщо все ж відмовитися важко, то кількість споживаного кофеїну не повинна перевищувати 200 міліграм в день, що відповідає 283 грамам кави або 700 грамам чаю. Тобто дві чашки кави в день - це межа.


Комментариев нет:
Отправить комментарий