суббота, 15 сентября 2012 г.

Завмерла вагітність: все, що ви хотіли знати


Вагітність у більшості випадків
- радісна подія. Але іноді так буває, що з нею доводиться розлучатися. Настає певний стан у жіночому організмі, яке в медицині називають завмерла вагітність. Вона може виникнути у всіх жінок, незалежно від віку, незалежно від термінів вагітності. Найчастіше відбувається виникнення в перші три місяці.

Для завмерлої вагітності характерно, що плід перестає розвиватися, гине. Збіг різних обставин і чинників призводить до патології розвитку вагітності.

Завмерла вагітність: загальні ознаки

Стан здоров'я і загальне самопочуття потребує особливої уваги з боку вагітної жінки. Це зовсім не означає, що потрібно шукати ті чи інші симптоми, які можуть свідчити про неправильно розвивається вагітності. Досить просто знати ознаки завмерлої вагітності.

 У якийсь момент майбутня мати розуміє, що щось не так, у порівнянні з тим, як було раніше. Зокрема, різко припинився токсикоз: був і раптом не стало. Груди чомусь перестала бути болісно чутливої. Відзначається зниження базальної температури. Жінка перестає чути ворушіння дитини на пізніх місяцях вагітності.

За перерахованих симптомів визначається наступ завмерлої вагітності. А далі можуть послідувати болю схваткообразного характеру, виділення кров'янисті, мажучі. Почнеться процес вигнання плоду з організму - відбудеться відшарування плоду і подальший викидень.

 Як виявити завмерлу вагітність?


У кожної жінки унікальний організм. Буває, що вагітність завмерла, плід перестав розвиватися, а жінка нічого не відчуває. На її погляд вагітність протікає нормально.

 Якщо у майбутньої мами виникають певні сумніви, то їй краще відразу звернутися в медичний заклад. Лікар-гінеколог розсіє всі сумніви.

Діагноз «завмерла вагітність» ставлять на підставі проведених аналізів.

Найточніший результат дає УЗД, де лікар зможе побачити своїми очима, чи б'ється сердечко дитини, чи все з ним в порядку.

 Іноді допомагає аналіз ХГЛ. Хоріонічний гонадотропін людський - особливий гормон, який несе відповідальність за те, що імунна система матері не заподіє шкоди майбутній дитині. Визначається рівень гормону в крові. Якщо вагітність завмерла, він буде нижче, ніж у нормально протікає вагітності.

І останній варіант - це огляд гінеколога, він обмацує живіт вагітної, зіставляючи розміри матки і плоду. Якщо є суперечності, це може судити про завмирання вагітності.

 Основні причини

Чому нормально розвивається вагітність завмирає? Невідомо. У медицині описані тільки певні причини, які збільшують ймовірність завмирання вагітності.

 1. Генетичний збій Одна з основних - генетичний збій, порушення розвитку зародка ще на генетичному рівні. Медицина безсила в таких випадках. А від двох інших причин жінка може бути застрахована.

2. Інфекційні захворювання Окремо потрібно розповісти про інфекційні захворювання. Різні інфекції провокують виникнення завмерлої вагітності на всіх термінах. Зараження краснухою або вітрянкою робить істотний негативний вплив, що веде до утворення аномалій плоду. У найближчому майбутньому результат тільки один - переривання вагітності.

Але підстрахуватися можна і тут. Потрібно точно знати про всі хвороби дитинства, особливо інфекційні. Факту хвороби ніде не було зафіксовано? А жінка перебуває в групі ризику, тому що робота пов'язана з вихованням дітей? Тоді краще зробити всі необхідні щеплення.

 3. Лікарські засоби До завмерлої вагітності може призвести безконтрольне вживання ліків. На ранніх термінах до 10 днів вагітність помітити складно. Пройде якийсь певний час, і тільки тоді жінка розуміє, що в її організмі оселилася нове життя. А до цього моменту вона приймала ліки і ніяким серйозним чином не міняла свою розмірене життя. Саме тому прийняті ліки можуть відбитися на дитинчаті. Тератогенну дію на плід залежить деколи навіть не від кількості прийнятого ліки, а від термінів вагітності.

Щоб підстрахуватися., Якщо ви не охороняєтеся, то краще уважно вивчати інструкції до ліків - чи можна їх вагітним? Якщо точно не написано, то краще проконсультуватися у лікаря, а не піддавати майбутнє життя небезпеці.

А що далі?

 Наслідки такого явища важкі не тільки в психологічному плані. Природно, дістається і нашому здоров'ю.

При діагнозі «завмерла вагітність» лікарі інколи просто нічого не роблять. Вони вичікують. Природа все зробить сама.

 Тільки в тому випадку, якщо природний процес вигнання плоду, тобто викидень, не настає в певний час, лікарі видаляють його самостійно: під загальним наркозом вичищають порожнину матки (на ранніх термінах) або викликають медикаментозний викидень (на пізніх термінах).

 Якщо ж стався викидень, і щось залишилося в порожнині матки, і УЗД підтвердило, вискоблюють порожнину матки. На жаль, переривання вагітності навіть у випадку завмирання - це серйозна струс жіночого організму.

Завмерла вагітність - це серйозна небезпека, і тут треба бути уважною до себе. Що відбувається, якщо не помітити завмерлу вагітність і думати, що все в порядку, а викидень так і не відбувся? Тканини загиблого плоду починають розпадатися, токсини - всмоктуватися в кров жінки. А далі виникають запальні процеси зі всіма витікаючими наслідками.

Не звинувачуйте себе! Що робити далі?

Завмерла вагітність - це не вирок і не покарання. Просто так вийшло. Ні в якому разі не варто себе звинувачувати і стратити. І не треба думати, що в майбутньому не буде дітей. Просто потрібно більш уважно поставитися до наступної вагітності.

 Бажано витримати термін у декілька місяців. А за цей час, потрібно ретельно перевірити своє здоров'я. Давно вже доведено, що здорова мати - здорова дитина. І, само собою, здоров'я свого партнера перевірити зовсім не буде зайвим. Практично всі в наш час ефективно лікується.

Профілактика завмерлої вагітності

Нічого спеціально робити не потрібно. Досить тільки вести спосіб життя, який піде на користь в першу чергу дитині і вагітної. Палити і пити протипоказано. Кажуть, що ризик виникнення даного процесу в організмі у жінки збільшується пропорційно кількості випитого і кількістю викурених сигарет. Підвищує ризик шкідлива і важка робота майбутньої матері.

Профілактична міра проти завмерлої вагітності - це зміцнення імунітету. Чи потрібен прийом вітамінів, БАДів? Так, в якійсь мірі. Але іноді вистачає і того, що вагітна жінка буде правильно харчуватися. Не дотримуватися певних дієт, не обмежувати себе в їжі, і не їсти за двох.Харчуватися необхідно повноцінно.

Обов'язково здається кров на гормони. На недолік основного гормону вагітності-прогестерону вказують порушення менструального циклу, попередні викидні. Але якщо ви планували і просто не встигли зробити вищеперелічене, то і в цьому випадку не варто панікувати. Лікар обов'язково призначить противірусну терапію.

Після такої підготовки є висока ймовірність, що наступна вагітність пройде без всяких ускладнень і закінчиться народженням дитини. Не переживайте через дрібниці, і все у вас вийде!

Комментариев нет:

Отправить комментарий