Правильне харчування під час вагітності - запорука здоров'я і гарного самопочуття і майбутньої мами і малюка, тому в цій статті ми познайомимо Вас з основними рекомендаціями фахівців на цю тему.
Нагадаємо, що за час вагітності надбавка маси тіла жінки складає в середньому 8-15 кг. Причому, чим повніше жінка була до вагітності, тим менше допустима надбавка ваги. Найбільша прибавка ваги повинна бути в другій половині вагітності і не повинна перевищувати 300-350г на тиждень. За третій триместр загальна надбавка у вазі повинна скласти 4-5 кг. Щоб не набирати зайву вагу, виключіть з раціону калорійну їжу (сметану, сири, жирне м'ясо, свинячий жир і маргарин).
Основні постулати правильного харчування при вагітності:
Їжу приймайте часто 5-7 разів на день малими порціями;
Пийте більше простої питної води;
Їжте більше риби, птахи і менше червоного м'яса;
Їжа повинна бути відвареної, запеченої або тушкованою, але не смаженої;
Віддавайте перевагу в їжі овочам, фруктам і злаковим, рослинному маслу.
М'ясо і птиця
Вагітним рекомендується:
нежирна яловичина, кролятина, куряче та індиче біле м'ясо;
запіканки з відвареного м'яса, тефтелі, фрикадельки, відварене м'ясо.
Вагітним слід уникати:
жирні сорти м'яса, сало;
смажені страви;
ковбасні вироби;
копченості;
консерви.
Риба і морепродукти
Вагітним рекомендується:
переважно морська риба (хек, тріска, навага, крижана) бажано у відварному вигляді;
морські продукти (мідії, кальмари, креветки).
Вагітним слід уникати:
жирні сорти риби.
Молоко та кисломолочні продукти
Вагітним рекомендується:
знежирене молоко, моцарелла і сир;
кисломолочні напої.
Вагітним слід уникати:
копчений, гострий сир;
вершкове масло;
м'які непастеризовані сири (Брі, Камамбер та інші).
Крупи, злаки, бобові
Вагітним рекомендується:
гречана крупа;
рисова крупа;
пшоняна крупа;
перлова крупа;
кукурудзяна крупа.
Вагітним слід уникати:
обмежити манну крупу;
обмежити вівсяну крупу;
бобові (сою, горох, квасоля).


Комментариев нет:
Отправить комментарий