четверг, 19 июля 2012 г.

Харчування під час вагітності


Правильне харчування під час вагітності - запорука здоров'я і гарного самопочуття і майбутньої мами і малюка, тому в цій статті ми познайомимо Вас з основними рекомендаціями фахівців на цю тему.

Нагадаємо, що за час вагітності надбавка маси тіла жінки складає в середньому 8-15 кг. Причому, чим повніше жінка була до вагітності, тим менше допустима надбавка ваги. Найбільша прибавка ваги повинна бути в другій половині вагітності і не повинна перевищувати 300-350г на тиждень. За третій триместр загальна надбавка у вазі повинна скласти 4-5 кг. Щоб не набирати зайву вагу, виключіть з раціону калорійну їжу (сметану, сири, жирне м'ясо, свинячий жир і маргарин).

Основні постулати правильного харчування при вагітності:

    Їжу приймайте часто 5-7 разів на день малими порціями;
    Пийте більше простої питної води;
    Їжте більше риби, птахи і менше червоного м'яса;
    Їжа повинна бути відвареної, запеченої або тушкованою, але не смаженої;
    Віддавайте перевагу в їжі овочам, фруктам і злаковим, рослинному маслу.

М'ясо і птиця

Вагітним рекомендується:

    нежирна яловичина, кролятина, куряче та індиче біле м'ясо;
    запіканки з відвареного м'яса, тефтелі, фрикадельки, відварене м'ясо.

Вагітним слід уникати:

    жирні сорти м'яса, сало;
    смажені страви;
    ковбасні вироби;
    копченості;
    консерви.

Риба і морепродукти

Вагітним рекомендується:

    переважно морська риба (хек, тріска, навага, крижана) бажано у відварному вигляді;
    морські продукти (мідії, кальмари, креветки).

Вагітним слід уникати:

    жирні сорти риби.

Молоко та кисломолочні продукти

Вагітним рекомендується:

    знежирене молоко, моцарелла і сир;
    кисломолочні напої.

Вагітним слід уникати:
    копчений, гострий сир;
    вершкове масло;
    м'які непастеризовані сири (Брі, Камамбер та інші).

Крупи, злаки, бобові

Вагітним рекомендується:

    гречана крупа;
    рисова крупа;
    пшоняна крупа;
    перлова крупа;
    кукурудзяна крупа.

Вагітним слід уникати:

    обмежити манну крупу;
    обмежити вівсяну крупу;
    бобові (сою, горох, квасоля).

Комментариев нет:

Отправить комментарий