воскресенье, 2 июня 2013 г.

Гіпертонус матки при вагітності


Матка в тонусі, гіпертонус матки, підвищений тонус матки - ці терміни хоча б раз за весь період вагітності чула, напевно, кожна жінка, яка готується стати мамою. Поговоримо про те, що таке гіпертонус матки, які основні причини його виникнення і як з ними боротися.



Матка являє собою порожнистий м'язовий орган, що складається з трьох шарів:

серозна оболонка, або "періметріі", - це тоненька "плівка", що покриває зовні матку;
м'язовий шар, або "міометрії", - середній шар матки, найпотужніший, який складається з гладком'язових волокон і сполучної тканини. М'язові волокна в міометрій розташовані не в одному напрямку: є вертикальні (зовні), спіралеподібні (середні) і кругові (всередині) волокна;
внутрішня слизова оболонка, або "ендометрій", вистилає порожнину матки зсередини.
М'язові волокна здатні скорочуватися - приходити в тонус. У зв'язку з цим властивістю м'язової тканини і говорять про тонусі матки. Під час вагітності нормальним є такий стан м'язів матки, коли вони не скорочуються, тобто повністю розслаблені: тоді мова йде про нормотонусе. Коли м'язи у збудженому, скороченому стані, стискається м'язовий шар матки, підвищується його тонус і відповідно - тиск в порожнині матки, говорять про підвищеному тонусі (гіпертонусі). За тонус матки відповідає саме м'язовий шар, який реагує на зовнішні і внутрішні подразники.

Матка збільшується під час вагітності, поступово зростає і до кінця вагітності займає всю черевну порожнину. Збільшення матки відбувається за рахунок збільшення числа (кількості) і збільшення в масі, обсязі м'язових волокон. Кожне м'язове волокно подовжується в 10-12 разів, потовщується в 4-5 разів. У стінці матки зростає вміст кальцію, мікроелементів, глікогену, ферментів, необхідних для скорочення; посилюється синтез актоміозіна - білка, який відповідає за скорочення матки. Таким чином відбувається підготовка матки до майбутніх пологів.

Механізми, що забезпечують нормальний тонус матки

У матці багато нервових рецепторів, імпульси від яких йдуть до ланок центральної нервової системи (ЦНС) і вегетативної нервової системи матері. З моменту настання вагітності в ЦНС матері надходить потік пульсації, що призводить до утворення домінанти вагітності в корі головного мозку. Навколо ділянки домінанти вагітності створюється зона гальмування нервових процесів, в результаті чого інші інтереси, не пов'язані з вагітністю, відходять на другий план. При страху, сильному емоційному перенапруженні, сильних стресах в ЦНС можуть виникнути інші осередки збудження, що може послабити домінанту вагітності, в результаті може підвищуватися тонус матки.

Протягом всієї вагітності (до 39 тижнів) збудливість спинного мозку і рецепторів матки знижена, що забезпечує правильний перебіг вагітності. Збудливість кори головного мозку досягає найбільшого ступеня до моменту пологів, зростає збудливість певних структур головного та спинного мозку.

До 10 тижнів вагітності провідну роль у збереженні вагітності грає жіночий гормон прогестерон, який виробляється в яєчнику жовтим тілом (ШТ), що утворюється на місці овуліровать яйцеклітини - місці в яєчнику, звідки яйцеклітина виходить і потрапляє в маткову трубу, а потім в порожнину матки. ШТ яєчника при настанні вагітності перетворюється на ШТ вагітності, інтенсивно синтезуючи гормони прогестерон і естрогени до 9 - 10 тижнів вагітності. Потім ШТ починає зворотний розвиток, зменшується і вироблення прогестерону. До того часу формується фетоплацентарна система (ФПС), що складається з кори надниркових залоз і печінки вагітної, а також плаценти, кори надниркових залоз і печінки плода. Основний гормон ФПС - естріол, який регулює матково-плацентарний кровообіг. Естріол виробляється в плаценті з гормону, який утворюється в надниркових плоду і матері.

Порушення функції ФПС призводить до порушення внутрішньоутробного розвитку плоду, невиношування або переношування вагітності.

Прогестерон, який виробляється в яєчнику, а потім у плаценті, сприяє зниженню скорочувальної здатності матки, одночасно знижуючи тонус кишечника (викликаючи запори у вагітних), сечоводів (через це може виникнути застій сечі - фактор, що призводять до інфекцій сечовивідних шляхів). Він робить також гальмівний вплив на ЦНС, що забезпечує деяку загальмованість, сонливість.

Збудливість і механічна активність нервово-м'язового апарату матки знаходяться в певній залежності від ступеня проникності клітин для іонів (позитивно чи негативно заряджених частинок). Активують збудження матки іони кальцію. При нормальному перебігу вагітності гормони вагітності підтримують відповідний рівень проникності для цих іонів.

Комментариев нет:

Отправить комментарий