воскресенье, 2 июня 2013 г.

Ворушіння плоду


Кожну вагітну жінку в першу чергу турбує питання про ворушіння плоду - як повинен ворушитися малюк, скільки разів за день! У цій статті ви знайдете відповіді на свої запитання!

Для того щоб краще зрозуміти ворушіння плоду, згадаємо етапи розвитку плоду в утробі мами.

У людського ембріона перші серцеві скорочення з'являються на 21-й день розвитку. Елементи скелетної мускулатури починають розвиватися за рахунок ранньої скорочувальної активності. Ритмічна скорочувальна активність первинних м'язових волокон спостерігається ще до того, як починає складатися нервова система зародка.



Наприкінці ембріонального періоду (кінець 8-го тижня вагітності) і початку фетального періоду (з 8-го тижня вагітності) починає закладатися нервова система плода, яка відповідає за рухову активність. Тобто до цього моменту вже є м'язова тканина, є нервові волокна, які подають імпульси м'язам, забезпечуючи їх скорочення.

Рухові рефлекси, викликані порушенням нервових закінчень, встановлюються з кінця 8-го тижня вагітності. Перші рефлекси у відповідь на подразнення періоральної зони (біля рота) - мандибулярної (щічної) і максилярні (верхньощелепної) гілочок трійчастого нерва - виникають у плода в 7,5 тижнів вагітності. З 10-го тижня вагітності з'являються рефлекси, викликані роздратуванням ділянок шкіри, до яких ідуть спіральні нерви. Одним словом, рухатися в матці маля починає досить рано. Правда, ці рухи ще не координовані і не свідомі, та й відносні розміри ембріона і плодового міхура такі, що ембріон вільно плаває в навколоплідних водах і рідко доторкається до стінки матки так, щоб мама могла це відчуваючи. Проте вже з 10-го тижня вагітності, наткнувшись на стінку матки, малюк може змінити траєкторію діженія.
Ворушіння плоду
З 9 тижнів вагітності плід може заковтувати навколоплідні води, а це складний рухові процес. У 16 тижнів у плоду з'являється рухова активність у відповідь на звуки (насамперед на голос матері, на зміну його інтонації). У 17 тижнів малюк починає мружитися. У 18 тижнів - перебирає ручками пуповину, стискає і розтискає пальці рук, доторкається до особи і навіть закриває обличчя руками при різких, гучних і неприємних звуках. Вперше плід дає про себе знати в різні терміни вагітності. Це залежить від стану і фізіологічних особливостей майбутньої матері. Жінки, які очікують народження першої дитини, можуть відчути руху плоду в 18-22 тижні вагітності. Ті, хто вже народжував, можуть відчути це раніше - з 14-15 тижнів. М'язи матки у них сильніше розтягнуті, і рухи плоду відчуваються більш явно.

Комментариев нет:

Отправить комментарий