вторник, 19 февраля 2013 г.

Загин матки і вагітність



Матка не є статичним органом і може іноді міняти своє звичайне положення. Але якщо ця зміна зберігається надовго, то лікарі вже говорять про патології стану матки. Такі аномальні зміни можуть бути різними: матка може поміняти свою форму, може опуститися, нахилитися в яку-небудь сторону, загнутися.

Стан, коли матка зігнулася між шийкою і самим тілом під прямим кутом з відхиленням в бік спини називають ретрофлексии або загином матки. Це досить поширена патологія, яка зустрічається у 16-20% всіх гінекологічних хворих.



Загини матки в напрямку назад бувають рухливі і фіксовані. Останні можуть викликати ускладнення при вагітності і бути причиною безпліддя.

Причини загину матки

Вроджена патологія зустрічається рідко, частіше загин може статися через розслаблення тканин, зниження їх тонусу в зв'язку:

- З пошкодженням тазового дна;
- Зі слабкістю організму, як наслідку хвороб;
- С астенічної конституції жінки;
- З запаленням в області придатків;
- С гіпофункцією яєчників.
Також на появу загину матки впливають:

- Ендометріоз статевих органів;
- Спайки, які порушують рухливість матки;
- Пухлина на передній стінці матки;
- Часті аборти;
- Родові травми;
- Важка фізична робота.

Ускладнення

- Випадання матки.

Ускладнення у вагітних при обмеженні матки

- Цистит;
- Гангрена сечового міхура;
- Септичний перитоніт.

Увага!

Сучасні дані не підтверджують вплив загину матки на самовільні аборти.

Діагностика

За оцінкою вчених загин матки в половині випадках не має яких-небудь ознак. У багатьох пацієнток загин матки виявляється випадково: вони не скаржилися на нездужання, у них не було характерних симптомів.

Симптоми загину матки

Симптоми загину матки залежать, насамперед, від причини, по якій він виник.

Тяжкість внизу живота і в паху, болі в крижах і попереку, болі при менструації, при сексі можуть бути пов'язані з астенічної конституції жінки *. Рівно, як і втому, головні болі, серцебиття, нудота, блювота, відрижка, тяжкість в області шлунка і т.д.

* Для жінок астенічної конституції характерні вузькі плечі, слаборозвинена груди, крихке складання в поєднанні з підвищеною збудливістю нервової системи.

Менструальні порушення спостерігаються при загині матки, але також і при інших формах зміни її положення.

Зниження тонусу тазового дна, запальні процеси призводять до зміщення сечового міхура, що викликає часте, хворобливе сечовипускання. З тієї ж причини у пацієнток із загином матки може бути хвороблива дефекація.

При загині матки важливо визначити, наскільки вона рухлива і чи немає спайок. Для цього проводять ретельний аналіз скарг і загального стану хворої, призначають УЗД, роблять бімануального дослідження. Іноді можуть в діагностичних цілях провести вправлення матки по Щульц, або по Кюстиеру.

Матковий зонд не використовують через високий ризик травми (перфорації).

Лікування загину матки

При загині матки дуже важливо з'ясувати причину, чому він з'явився: від цього залежить лікування. Якщо загин матки не викликає скарг, то терапію не проводять зовсім.

Якщо загин матки пов'язаний:

1. з інфантилізмом, тоді проводять терапію для стимуляції і розвитку статевого апарату. Це діатермія, раціональне і повноцінне харчування, профілактика інфекцій і захворювань в дитячому та підлітковому періоді і т.д.

2. із застійними явищами в тазі, тоді призначають гінекологічний масаж, лікувальну гімнастику. Правда, якщо у тканин млявий тонус, то ефект від масажу буде лише тимчасовий.

3. із запальним процесом, тоді призначають протизапальну терапію.

4. з розслабленням, низьким тонусом тканин, то застосовують пессарій (невелике пластикове або силіконове медичне пристрій, який вводиться в піхву для утримання матки в певному положенні). Він служить також діагностичним показником того, наскільки ефективною буде пластична операція. Як спосіб лікування, пессарій допомагає тільки тоді, коли встановлюється через 6-7 тижнів після пологів. Якщо після ведення пессарія, поліпшення не було, то хворий проводять загальнозміцнюючу лікування, встановлюють бандаж і т.д.

5. Якщо біль у пацієнтки пов'язана саме з ретрофлексии і попередні процедури не допомогли, то лікар може направити на пластичну операцію на тазовому дні з подальшою вентрофіксаціей (підвішування матки на спеціальних нитках до крижів).

Зачаття при загині матки

Загин матки є анатомічної перешкодою для проникнення сперматозоїдів у порожнину матки і в цьому випадку зачати дитину буде трохи важче, ніж зазвичай. Але якщо загин є тільки фізіологічною особливістю жінки, то можна завдяки простим діям допомогти зачаттю.

Поза для зачаття

Під час сексу жінка повинна прийняти коліно-ліктьову позицію (таз вище голови) і після того, як відбудеться виверження, 10-15 хвилин залишитися в тій же позі.

Також корисно до 30 хвилин після сексу полежати на животі.

Якщо ж загин матки викликаний запаленням, наявністю спайок, слабким тонусом тканин і т.д., то спочатку треба прибрати причину загину, пройти відповідну терапію. Тому що в такому випадку вагітність може закінчитися абортом або іншими ускладненнями.

Загин матки при вагітності

Загин матки у вагітної зазвичай виправляється самостійно і матка сама займає правильне положення. Дуже рідко лікареві доводиться робити виправлення. Щоб допомогти мимовільного виправленню матки вагітна повинна періодично приймати колінно-ліктьове положення.

Якщо загин матки залишається (зазвичай це відбувається, коли вона фіксована), то у вагітної можуть бути ускладнення. Це відбувається через те, що матка починає заповнювати весь малий таз, тісно прилягаючи до крижів. Сечовий міхур витісняється вгору, здавлюються уретра, пряма кишка. Все це заважає сечовипускання, дефекації і відходження газів. Цей стан називається утиском матки і воно небезпечне ускладненнями: викидень, сепсис, гангрена сечового міхура, гостре запалення нирок і т.д.

Лікарі діагностують у вагітної утиск матки вже в першу половину вагітності при розладах сечовипускання. Якщо діагноз підтверджено, то матку виправляють. При цій операції спочатку спорожняти сечовий міхур за допомогою чоловічого катетера, роблять наркоз, потім виштовхують матку через бокове склепіння або вправляють кольпейрінтером.

Самим надійним методом виправлення ущемленої матки фахівці вважають оперативне чревосеченіе, якщо неможливо привести матку в нормальне положення в малому тазу.

Якщо через спайок фіксованою залишається тільки задня стінка матки, то її обмеження відбувається рідко і ускладнення під час вагітності не виникають. Правда, під час пологів може погано розкритися шийка матки. У такому випадку породіллі роблять кесарів розтин.

Комментариев нет:

Отправить комментарий