суббота, 9 марта 2013 г.

Овуляція. Завагітніти після 35 років




Сьогодні вже нікого не дивує, якщо жінка вперше народжує дитину у віці старше тридцяти років. Якщо ще зовсім недавно жіночі біологічний годинник починали активно «цокати» вже в тридцять років, то сьогодні їх хід сповільнилося. Безумовно, кращим варіантом є народження первістка між двадцятьма двома-двадцятьма чотирма роками. Але навіть 40 років не є перешкодою для народження здорової дитини, хоча, безумовно, є і деякі ризики. Втім, не такі вже й великі, щоб взагалі відмовитися від вагітності в зрілі роки. Однією з перешкод може бути зменшення здатності до дітородіння. Овуляція після 30 років наступає не так часто і навіть може не відбуватися взагалі протягом деяких циклів. А значить, і вагітність відсувається на невизначені терміни. Спрогнозувати її наступ неможливо, у кожної жінки це залежить від тонких індивідуальних особливостей.



Зрілий вік збільшує ризики генетичних ускладнень для дитини і органічних ускладнень для самої жінки. У той же час цих небезпек можна уникнути, якщо вагітність планується заздалегідь, і жінка ретельно слід лікарських рекомендацій щодо свого здоров'я і способу життя. Доводиться забути про шкідливі звички, зменшити фізичні навантаження. Можна займатися тільки спеціальними вправами, приймати вітаміни. Все це збільшує шанси на те, що дуже скоро настануть ознаки вагітності, а в покладений термін народиться здоровий і міцний малюк. Особливої уваги вимагає і емоційний стан жінки. Їй і майбутній дитині можуть пошкодити занадто яскраві і сильні почуття, яких слід уникати.

До поведінки лікуючих лікарів теж треба поставитися уважно. Їх, звичайно, занадто насторожує зрілий вік вагітної, і вони починають проявляти зайве завзяття, тільки підігріваючи страхи і тривоги самої жінки. Лише деякі лікарі дивляться на вікових «первісток» спокійно і без побоювання. Так само повинні сприймати майбутніх мам, які переступили 30 - а то й сорокалітній рубіж, всі оточуючі. Адже в цьому віці є і свої переваги. Настає період психологічної стійкості і врівноваженості. Дитина у такої жінки з'явиться не випадково, це зріле, обдумане рішення людини, готового до материнства і матеріально (як правило), і духовно. У таких жінок рідше спостерігаються всякого роду невротичні сплески, властиві молодим вагітним. Зрілі жінки, які мають певний життєвий досвід, успішніше справляються з виникаючими проблемами. Звичайно, присутні в пізньої вагітності і негативні сторони (можливі ускладнені пологи, тривалий період відновлення), але зробити спробу народити дитину треба обов'язково, за умови, звичайно, що здоров'я дозволяє.



Комментариев нет:

Отправить комментарий