воскресенье, 11 ноября 2012 г.

Як підвищити гемоглобін вагітній жінці


Як підвищити гемоглобін у вагітних? Рівень гемоглобіну в крові - це той показник, на який лікар, провідний вагітність, звертає увагу в першу чергу. Як відомо, гемоглобін - спеціальний білок, який відповідає за круговорот кисню в організмі людини, він переносить кисень від легенів до тканин, а тому забирає вуглекислий газ.

Нормальним для жінок вважається рівень гемоглобіну 120-140 грамів / літр крові, однак під час протікання вагітності кількість гемоглобіну в крові може змінюватися. Чому так відбувається?

Вагітні жінки зважаючи перебудови гормонального фону, стресів, а також повної перезавантаженні в роботі внутрішніх органів, які тепер змушені «працювати» на двох, потребують більшої добовій дозі заліза, ніж інші люди.

Якщо звичайній людині для підтримання нормального рівня гемоглобіну в крові достатньо 5-15 міліграм заліза в день, то вагітні жінки потребують 15-18 мг цього елемента щодня.

Перед тим, як підвищити гемоглобін у вагітних, потрібно розібратися, чим загрожує знижений рівень цього білка майбутній мамі і малюкові. При зниженому гемоглобіні весь організм жінки, а, отже, і плід, відчувають кисневе голодування, знижується імунітет, у тому числі і майбутньої дитини.

Крім того, виникає ризик гіпоксії і уповільненого розвитку плода, яке може призвести до передчасних пологів і внутрішньоутробним патологій. Саме тому дуже важливо стежити за рівнем гемоглобіну вагітної жінки і приймати всі можливі заходи для утримання його в нормальних межах.

Основним напрямком лікування при зниженому гемоглобіні є спеціальне харчування, яке насичене елементами заліза, а також вітаміном С для кращого його засвоєння. Продукти підвищують гемоглобін при вагітності дещо відрізняються від стандартного списку продуктів, які рекомендовані іншим людям для підвищення рівня цього білка.

Серед таких продуктів слід виділити, наприклад, печінку (яловичу або свинячу) яка надзвичайно багата залізом, проте містить також вітаміни А і D в підвищених кількостях, передозування якими вкрай небажана під час вагітності.

Продукти підвищують гемоглобін при вагітності можна розділити на дві групи:

    тваринного походження - червоне м'ясо, язик, риба, біле куряче м'ясо;
    рослинного походження - буряк, сухофрукти (чорнослив, курага, родзинки та ін), горіхи, гранат, крупи, бобові, соєві, морепродукти, всі червоні і чорні ягоди і фрукти.

Як підвищити гемоглобін у вагітних лікарськими препаратами? Однією тільки дієтою при запущених формах анемії іноді не обійтися і лікар, який спостерігає Вас під час вагітності, обов'язково призначає супутні препарати заліза, які, згідно клінічних досліджень, ніяк не впливають на розвиток плоду.

До таких препаратів можна віднести, наприклад, Феррофольгамму, яка крім заліза містить у своєму складі вітамін В12, а також фолієву і аскорбінову кислоту. Цей препарат дозволяє отримати комплексне лікування проявів анемії.

Таким чином, для того, щоб правильно відповісти на запитання «Як підвищити гемоглобін у вагітних?» Потрібно неодмінно проконсультуватися з лікарем, які порекомендує вживати в їжу продукти підвищують гемоглобін при вагітності, а також супутні лікарські препарати.

Важливість постійного моніторингу рівня гемоглобіну в крові вагітної жінки справді висока, адже від здоров'я майбутньої мами прямо залежить здоров'я майбутнього малюка, а важливіше цього немає нічого на світі.


Комментариев нет:

Отправить комментарий